Publicerad den

Guide till Cricketutrustning

Snabblänk till guide om att köpa cricketboll, slagträ, slaghandskar, benskydd, crickethjälm, grindvaktshandskar, grindvaktsbenskydd, Genusnetural storlek

Guide för att köpa en cricketboll

Det finns 3 storklek av cricketbollar:

 • Mens          156g (5 1\2 oz)
 • Womens    142g (5oz)
 • Youths       134g (4 3\4 oz)

När du köper cricketbollar är den första faktorn som måste övervägas vad de ska användas till; ligamatcher, fritidscricket eller träning.

Windball – Den ursprungliga och bästa coaching- och allmänbollen med mjuk plastkonstruktion. En windball är tillåten att användas inomhus i den mesta av kommunalanläggningar.

Incrediball – perfekt boll för övning och träning, den har en traditionell röd färg med vit sömnad och används i klubbar runt om i landet. En windball är tillåten att användas inomhus i den mesta av kommunalanläggningar.

Wobble Balls – Perfekt för att fånga och slå träning mot den svängande bollen

Reaction Ball  – Perfekt för övning med reflexfångning och för att testa och förbättra din hand / ögonkoordination

Training Cricket Ball – Cricketboll i läder av traditionell konstruktion. Perfekt för träning och nät.

Match Cricket Balls – Grade A Cricket Ball i läder som används för att spela matcher.

Du kan köpa cricketbollar med olika mönster, även om huvudfärgerna är röda, vita och rosa för nästan alla cricketdiscipliner. I sverige normalt det används en vit cricketboll för en herr och dam cricketmatch, medan en rosa cricketboll används för en ungdomsmatch.

Priset på cricketbollar bestäms av deras kvalitet, uppbyggnad och användning, med träningsbollar tillgängliga för cirka 100 kr och internationella matchbollar upp till cirka 700 kr.

Guide för att köpa en slagträd

Ett slagträ är förmodligen den dyraste artikeln i din cricketväska, så det är vettigt att få rätt. Nedan följer en guide som hjälper dig att välja rätt slagträ för dig.

Att välja rätt slagträ är avgörande för en korrekt teknisk utveckling av unga cricketspelare. Se till att ditt slagträ inte är för lång eller för tung för att hindra korrekt slagspel och bra teknik.

Slagträ Vikt

För en bättre uppfattning om vilken vikt som ska köpas, se diagrammet nedan för en fördelning av vikter.

Extra Light:Any weight < 1,07kg
Light:1,07 kg – 1,13kg
Medium:1,14 kg – 1,19 kg
Heavy:1,20 kg – 1,24 kg
Extra Heavy:Any weight > 1,25 kg

Slagträ Storlek

Vuxen – Om du köper för en vuxen är ditt huvudbeslut om du ska köpa ett kort handtag (Short Handle – SH) eller långt handtag (Long Handle – LH). En slagsträ men en kort handtag (SH) är vad majoriteten av spelarna kommer att använda, så om du inte är väldigt lång så skaffa dig ett kort handtag.

Ungdom – Att köpa en ungdomsslagträ är svårare, eftersom det finns många storlekar på slagträ beroende på barnets höjd. Det är mycket viktigt att få rätt storlek bat, så frestande som det är att få något att ”växa in”, få rätt storlek slagträd eller barnet kommer att kämpa för att använda det ordentligt. Om du får ett slagträ för stort eller tungt, kommer de att ha det väldigt svårt att spela korrekta skott och kommer därför inte att göra många poang. Välj bara en slagträd som du bekvämt kan hålla i armlängden horisontellt framför dig

För en bättre uppfattning om vilken storlek som ska köpas, se diagrammet nedan för en ungefärlig fördelning av storlek och höjdförhållande.

Slagträdsstorlek  ÅlderSlagmans HöjdSlagträdslängdSlagträdsbredd
LH15+185cm+87,3cm10,16cm
SH15+165 – 185cm85,1cm10,16cm
Harrow12-14154 – 165cm83,2cm10,16cm
611-13149 – 154cm80,6cm10,16cm
510-12144, – 149cm78,1cm10,16cm
49-11139 – 144cm75,6cm9,52cm
38134 – 139cm73,0cm9,52cm
26-7129 – 134cm70,5cm8,89cm
14-5up to 129cm65,4cm8,89cm
     

 

Typ av Matrial

English Willow – Detta är ett mjukt, fibröst virke. Denna typ av pil är det bästa valet för de flesta slagträdstillverkare på grund av dess höga prestandaeffekt när de slår bollen.

Kashmir Willow – Kashmir pil kommer från Indien. Detta används till stor del av slagträdstillverkare som en ersättning för English pil. Kashmir-pilen betraktas som ett hårdare trä och i jämförelse med den engelska pilen har den inte samma prestandaeffekt, dvs en spelare kommer inte att uppleva samma “sweet spot” när han slår bollen. Kashmir-pil kommer endast att användas för slagträd med lägre intervall och lägre priser. Det är osannolikt att en vanlig vuxen spelare som spelar på en rimlig standard skulle välja att använda en Kashmir pil slagträd.

Plastslagträ – Ett plastslagträ är perfekt för unga cricketspelare att lära, lättvikten tillåter barn att utvecklar korrekt teknik. Det är och ideal för att ta till stranden eller parken om du vill spelar med familj eller kompisar. Ett plastslagträ ska används med en mjukboll som en tennisboll eller windball.

Gradering av Willow – Det finns många olika kvaliteter av pil, vilket speglar olika kvalitetsnivåer av slagträ. Du kan läsa om dem (på engelska) här – http://www.cricketbatwillow.com/blades-grading/.

Guide för att köpa slaghandskar

Slaghandskar är avgörande för att ge slagmän tillräckligt skydd för att förhindra skada och ge självförtroende.

I de flesta fall är enkla rå bomullsfibrer fyllda i korvliknande sektioner som är förbundna med baksidan av fingret och handavsnitten i en läder- eller syntetisk ersättningshandske. I nedre delen av de flesta serierna ser slaghandskar inte mycket annorlunda ut än de som användes för decennier sedan. Det är först när vi börjar röra oss upp genom prisklasserna som vi börjar se att modern teknik läggs till.

Obs! De mest grundläggande skyddsnivåerna som erbjuds av vissa slaghandskar bara är lämpliga för ungdomscricket och i allmänhet inte bör användas av seniorklubbspelare eller gymnasiespelare.

Storlek – Som med många produkter kan den faktiska storleken och anpassningen av cricket-handskar variera dramatiskt mellan varumärkena och det är mycket osannolikt att någon guide någonsin kommer att visa sig vara mer framgångsrik än att bara prova handskarna på dig själv.

Se till att du mäter från början av handleden till slutet av ditt längsta finger, som anges i diagrammet.

Hand Längd (mm)Storlek
165Small Junior
175Junior
190Youths
200Small Adult
210Adult
225Large/Oversize Adult

Underhåll – se till att dina slaghandskar får torka naturligt omedelbart efter användning i en varm och torr miljö. Försök att undvika att lämna handskarna i din cricketväska eller på andra kalla våta platser, eftersom läder och annat material som används kan skadas eller påverkas av mögel.

 

Guide för att köpa benskydd

Cricket benskydd är en väsentlig komponent av en cricket spelares skyddsutrustning.

Benskydd består i allmänhet av ett antal olika funktioner. Var och en av dessa funktioner erbjuder olika nivåer av skydd, komfort och hållbarhet beroende på vilka material som används och i vissa fall komplexiteten i deras konstruktion.

Ansikte – Ytan på benskydd upptar i allmänhet dynans största yta och består vanligtvis av ett antal vertikalt åtskilda sektioner. Dessa vertikala sektioner gör att dynan kan lindas runt underbenet. Vadderingsmaterialen fungerar som stötdämpare.

Knärulle – En benskydd knärulle har två huvudsyften. För det första för att erbjuda förbättrat skydd runt den sårbara knäleden och för det andra låta benskydd böjas och böjas tillsammans med resten av benet.

Top Hat – Området på benskydd ovanför knävalsen är känd som topphatten, som tjänar till att skydda underlåret från bollstöt.

Remmar – benskydd -remmar är vadderade och använder kardborreband för att ge en säker och bekväm passform.

Fothålen – Vristen är vanligtvis utformad för att skydda underbenet och anklarna

Storleksguide – Storleken på cricket-slagplattor kan variera mellan varumärken och det är mycket osannolikt att någon guide någonsin kommer att visa sig vara 100% framgångsrik. Se till att du mäter från toppen av fotens vristbåge till mitten av knäet. I slutändan, när dynan vilar på toppen av foten, ska knävalsen alltid vara placerad över knäet.

Ben längd (cm)Benskydd Storlek
30-32Small Junior
32-35Junior
36-38Youths
39-41Small Adult
41-43Adult
44-48Large Adult

Guide för att köpa crickethjälm

Det är obligatoriskt för alla juniorspelare under 18 att bära crickethjälmar när de slår och samtidigt står upp till grinden som en grindvakt. Med cricketbollar som reser mer än 90 km i timmen i toppänden av spelet är risken för huvudskada helt enkelt för hög och en korrekt monterad crickethjälm är nu en viktig del av cricketutrustning.

Storlek – Att välja en crickethjälm med en bra passform är nästan viktigt som materialet inom. Om crickethjälmens stoppning inte passar ditt huvud ordentligt eller hakremmen är för lös kan chocken inte absorberas effektivt av hjälmen. Många crickethjälmar har justerbarhet i olika former för att säkerställa bästa passform. Som med många produkter kan crickethjälmarnas faktiska storlek och montering variera mellan varumärken och det är mycket osannolikt att någon guide någonsin kommer att visa sig vara 100% framgångsrik. Vi har sammanställt den här tabellen baserat på information från ett antal olika märken för att ge dig en branschens genomsnittliga guide till crickethjälmstorlekar.

Omkrets (cm)Crickethjälm Storlek
51-53Small Junior
53-54Junior
54-56Youths
56-58Small Adult
58-60Adult
60-62Large Adult

Följ punkterna nedan för att säkerställa att din crickethjälm är korrekt monterad:

 • Crickethjälmen ska sitta ordentligt på huvudet
 • Hakbandet ska vara ordentligt monterat
 • Det bör inte finnas någon huvudrörelse framifrån och bakåt eller från sida till sida inuti crickethjälmen
 • Hakremmen måste passa på bärarens haka INTE under den

Underhåll – Att ta hand om din crickethjälm är avgörande för att säkerställa att kvaliteten och skyddsfunktionerna bibehålls på lång sikt. Underlåtenhet att underhålla din crickethjälm kan leda till att din crickethjälm inte skyddar dig. Följ punkterna nedan för att säkerställa att din crickethjälm hålls korrekt:

 • Kontrollera hjälmen för eventuella märkbara skador, t.ex. sprickor och deformation, efter eventuella stötar
 • Byt ut skadade områden med officiella delar
 • Om hjälmen är kraftigt skadad, sluta använda den omedelbart och köp en ny
 • Förvara alltid din crickethjälm i en torr miljö och borta från direkt solljus, som för ABS-plast som de kan brytas ned med tiden.
 • Skydda din hjälm från stötar eller kompression när den lagras eller transporteras

Om din crickethjälm inte har en tygöverdrag, torka bort smuts eller fläckar med en fuktig trasa med milt rengöringsmedel. Om din crickethjälm har ett tygskydd, torka av trasan med en liten borste och ett milt rengöringsmedel.

Guide för att köpa grindvaktshanskar

De viktigaste aspekterna för att välja de perfekta handskarna för en grindvakt är: komfort, grepp och skydd.

StorlekSom med många produkter kan den faktiska storleken och anpassningen av Grindvaktshandskar variera dramatiskt mellan varumärkena, så vi har sammanställt den här tabellen baserat på information från ett antal olika märken för att ge dig en branschens genomsnittliga guide till Grindvaktshandskar storlekar .

Se till att du mäter från början av handleden till slutet av ditt längsta finger.

Hand langd (mm)Grindvaktshandskar Storlek
165Small Junior
175Junior
190Youths
200Small Adult
210Adult
225Large/Oversize Adult

När du går upp genom Grindvaktshandskar kommer du att märka införandet av mjukare och mer flexibla material, vilket utgör en stor del av handskens komfort. Du kommer också att se introduktionen av funktioner och material, såsom geler och skum med hög densitet som ger bättre skydd mot högre hastighetspåverkan. Slutligen kan du också se funktioner som är utformade för att öka ventilation och göra långsiktig användning bekvämare.

Guide för att köpa grindvaktsbenskydd

Grindvaktsbenskydd är en väsentlig komponent i varje grindvakts skyddsutrustning.

Storlek – Som med många produkter kan den faktiska storleken och monteringen av cricket-gångunderhåll variera mellan märkena. Denna tabell är baserad på information från ett antal olika märken för att ge dig en genomsnittlig guide för grindvaktsbenskydd storlekar.

Se till att du mäter från toppen av fotens vristbåge till mitten av knäet. I slutändan, när dynan vilar på toppen av foten, ska knävalsen alltid vara placerad över knäet.

Ben langd (cm)Grindvaktsbenskydd Storlek
30-32Small Junior
32-35Junior
36-38Youths
39-41Small Adult
41-43Adult
44-48Large Adult

Genusneutral storlek

I Den Svenska Cricket Butiken försöker vi använda en könsneutral namngivningsstruktur för storlekar. Vi gör detta eftersom det är storleken på utrustningen som spelar roll, inte könet på den person som använder den.

En könsneutral strategi börjar användas, men det kanske inte är så vanligt eftersom det finns många olika lokala variationer. Så du kanske ser att etiketten på produkten du köper skiljer sig från den som vi skickar till dig. I tabellen nedan försöker vi klargöra de storlekar vi visar och de ”gamla storlek” som kanske används av tillverkare.

StorlekGamla Benämning
Small JuniorSmall Boys
JuniorBoys
YouthYouth
Small AdultWomens
AdultMens
Large AdultOversize Mens (OSM), Large Mens